The Next Generation Of Seiko’s Prospex ’20MAS’

Τώρα μικρότερο και με νέο μηχανισμό (SPB453, SPB451 & SPB455)

 

Η Seiko είναι, σε μεγάλο βαθμό, γνωστή και για την κατασκευή καταδυτικων ρολογιών. Ενώ διαθέτει μια εντυπωσιακά μεγάλη ποικιλία σχεδίων σε διάφορα στυλ και design σε μεγάλη γκάμα τιμών, κάποια μοντέλα από αυτά καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν περισσότερο. Μεταξύ των μεγάλων επιτυχιών, έχουμε τα νέα Prospex SPB453, SPB451 & SPB455 – εντυπωσιακές εκδοχές της σειράς Prospex καταδυτικών εργαλείων της μάρκας εμπνευσμένη από το ’60. Αντιπροσωπεύοντας τη δεύτερη γενιά μιας πολύ δημοφιλής σειράς ρολογιών που δημιουργήθηκε από το SPB143, τα νέα Prospex επαναπροσδιορίζονται με την ελπίδα να προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη λύση για ένα καθημερινό καταδυτικό ρολόι.

H Seiko ξεκινά τη νέα σειρά μοντέλων με ένα τρίο που περιλαμβάνει το SPB453 (μαύρο), το SPB451 (μπλε) και την ειδική έκδοση SPB455 , το οποίο έχει ένα γκρι καντράν και χρυσές πινελιές στη στεφάνη, τους δείκτες και τους αριθμούς. Και τα τρία μοντέλα έχουν ίδιες προδιαγραφές, με πλάτος 40 mm, πάχος 13 mm και εξωτερική διασταση 46,4 mm. Όσοι θυμούνται το SPB143, θα παρατηρήσουν ότι τα νέα μοντέλα είναι 0,5 χιλιοστά πιο στενά, 0,2 χιλιοστά πιο λεπτά και 1,2 χιλιοστά πιο κοντά– κυριολεκτικές κλασματικές βελτιώσεις.

Παρά το γεγονός ότι είναι μικρότερα και στις τρεις κύριες διαστάσεις, αυτά τα μοντέλα του 2024 αυξάνουν την αντίσταση στο νερό από 200 μέτρα σε 300. Αυτό οφείλεται σε μια αναθεωρημένη σχεδίαση στι καπάκι που είναι και πιο λεπτή και πιο δυνατή.

Τα πλέον κοντύτερα πλαινά ταιριάζουν με μια ανανεωμένη εικόνα του μπρασελέ από ατσάλι, το οποίο τώρα διαθέτει μικρότερους συνδέσμους και μικρότερο κούμπωμα, και τα δύο επιδιώκοντας επιπλέον άνεση. Επιπλέον, η ειδική έκδοση SPB455 έρχεται επίσης με ένα γκρι υφασμάτινο λουρί που είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο πλαστικό και διαθέτει μια ύφανση που είναι εμπνευσμένη από μια παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική που ονομάζεται Seichu. Το τελικό αποτέλεσμα είναι περίπου τέσσερις φορές πιο δυνατό από το λουράκι που προσέφερε προηγουμένως η Seiko.

 

Η επόμενη και πιθανώς πιο σημαντική διαφορά από τους τύπους όπως το SPB143 και τους υπόλοιπους είναι ότι αυτά τα νέα μοντέλα μεταφέρουν την ημερομηνία από τρεις σε τέσσερις και μισή. Το συγκεκριμένο σκεπτικό είναι για αναγνωσιμότητα, με την κίνηση να ελευθερώνει χώρο για έναν πλήρη φωτεινό δείκτη στο τρία. Οι λάτρεις της Seiko με μα προσεκτική μάτια θα θυμούνται ότι τα πρώτα παραδείγματα του SPB143 δεν είχαν καθόλου λάμπες στη θέση τρεις η ώρα. Αργότερα, για να συμμορφωθεί με τα πρότυπα ISO για ένα καταδυτικό ρολόι, η Seiko πρόσθεσε έναν λεπτό φωτεινό δείκτη δίπλα στην ένδειξη ημερομηνίας. Για το 2024, έχουν μετακινήσει εντελώς την ημερομηνία.

Για το SPB453 και τα αδέρφια του, η ημερομηνία αποδίδεται στις 4:30 με έναν τροχό ημερομηνίας ταιριασμένου χρώματος να κρυφοκοιτάζει μέσα από ένα μικρό διάφραγμα μεταξύ των δύο δεικτών. Αυτό είναι ίσως λιγότερο σοκαριστικό στο πλαίσιο της διευρυμένης ιδέας ρολογιών όπως το Seiko SPB317, το οποίο έχει σε μεγάλο βαθμό παρόμοια ημερομηνία και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2022.

Τοποθετημένος μέσα στην αναλογική κάσα τύπου skin diver, βρίσκουμε ένα νέο μηχανισμό για τους δύτες Prospex με το Seiko να ταιριάζει στον 6R55. Η προηγούμενη γενιά είχε τον 6R35,  ο νέος 6R55 λοιπόν προσφέρει μια μικρή βελτίωση στο απόθεμα ισχύος (72 έναντι 70 ωρών). Αυτόν τον ίδιο μηχανισμό έχουμε δει να χρησιμοποιείται σε ορισμένα ρολόγια της σειράς King Seiko.

 

 

Exit mobile version